Empathy walk – MIT presencing intézet nyomán

A gyakorlat célja: Kapcsolatépítés, empátia és megértés megtapasztalása, a biztonságos tér megteremtése, konfliktuskezelés, törődés.

Minimális időigény: 30 perc

Instrukciók:
Amikor úgy érzed, valakivel akadozik a párbeszéd, nehéz szívvel gondolsz rá, köztetek vagy a gyermekeitek között egy elhúzódó konfliktus alakult ki, vagy csupán kíváncsi vagy a számodra még ismeretlen emberre, jelezd neki, hogy szeretnél egy empátia sétát. A közös séta történhet az erdőben, a városban, szinte bárhol, akár úgy is (ha másképpen nem megoldható) hogy a beszélgetőtársak egymástól távol, külön-külön sétálva telefonkapcsolatban vannak.

A társaddal egy 15+15 (vagy akár megegyezés szerint  több) perces séta során egy különleges formában kapcsolódhattok. Kell egy nyitott, nyitó kérdés amivel mindketten elkezditek a történeteteket. Pl: 

  • Honnan nézem és mit látok a helyzetből…
  • Hol vagyok most és honnan jöttem…
  • Mi növekszik bennem, mi az, amit elhagyni készülök…
  • Milyen most Nekem -nek lenni…
  • Miben vagyok egész és miben vagyok fél…

Amikor eldöntöttétek, hogy melyik kérdéssel és ki kezd, induljatok el. A mesélő választja meg az irányt, a sebességet. Az út minden részlete üzenetet hordoz magában. Talán észreveszed, hogy a beszélgetés egy nehéz részénél az út is nehézzé válik. Néha az útközben megélt impulzus gördít tovább. Az első néhány percben általában elfogynak azok a gondolatok amiket általában el szoktunk mondani és hosszabb csendek is megjelennek. Ezek értékes, mélyítő csendek, a séta mozdít belőlük tovább. Ha nem befolyásoljuk kérdéseinkkel a mesélőt, olyan helyekre jutunk, amit valóban ő akart bejárni. 

Néhány szabály menet közben, ami segíthet:

  1. A rendelkezésetekre álló időt felezzétek meg – mindkettőtöknek egyenlő ideje lesz beszélni (az idő felében), amíg a másik hallgat!
  2. Séta közben arról beszélj, ami épp eszedbe jut!
  3. Amíg hallgatsz, gyakorold a figyelő hallgatást. Nem szükséges válaszolnod, vagy kérdezned, bólogatnod – csak hallgasd, amit a másik mond, olyan mélyen és ítélet mentesen, amennyire csak képes vagy rá!
  4. Félidőben cseréljetek szerepet és ismételjétek meg a gyakorlatot!
  5. A kötött rész után folytathatjátok a beszélgetés ha mindketten szeretnétek, vagy csak foglaljátok össze röviden, hogy mit adott ez a találkozás.
  6. Miután elváltatok egymástól, csendben jegyzeteld le magadnak mit tanultál, a hallgatás során mit tapasztaltál!

Egy osztályközösségben pl. születhet olyan megállapodás, hogy aki egy ilyen felkérést kap, 2 héten belül egy időponttal válaszol…