„Csíráznak a lélek kívánságai.
Növekednek az akarat tettei.
Megérnek az élet gyümölcsei.

Én érzem saját sorsomat,
Sorsom megtalál engem.
Én érzem saját csillagomat,
Csillagom megtalál engem.
Én érzem saját céljaimat,
Céljaim megtalálnak engem.
A lelkem és a világ úgyis egy.

Körülöttem az élet világosabbá válik.
Számomra az élet nehezebb lesz.
Énbennem az élet gazdagságot hoz.”

/Rudolf Steiner/

A karantén-időszak elején kezdeményeztük mi, a Magyar Waldorf Szülők Szövetsége szervezői azt a rendszeres beszélgetős alkalmat, aminek célja, hogy a párbeszéd, az együtt gondolkodás által segítsük egymást ebben a kritikus időszakban.

Célunk továbbra is az, hogy meglássuk, megtaláljuk mindazt, ami bennünket összeköt.

Ezekre az alkalmakra kevesen jöttetek, lehet, hogy sokaknak nem volt ideje, nem tudta megszervezni, vagy hiányzott a bizalom leülni ismeretlen felnőttekkel beszélgetni… nem tudjuk. Lehet, hogy az alkalmak meghirdetése is hiányos volt – ezt se tudjuk, az biztos, hogy nem vagyunk marketing szakemberek, sem reklámszövegírók.

Idén ez az utolsó alkalom. Továbbra is úgy látjuk, hogy az együtt-gondolkodás terén még van tanulnivalónk: felismerni, tudatosítani, hogy nem egyvalakit kell követni, hanem saját utunkat, amiből nem spórolható ki a megismerés.

A Waldorf minderre kitűnő lehetőséget ad, hisz mindenki a gyermekét kíséri, akad tehát bőven közös pont.

Fontos lenne tudni egymásról, látni, hogy nem csupán a mi Waldorf iskolánk, óvodánk az egyetlen, hanem több mint 60 Waldorf intézmény működik itthon, működésükben, világlátásukban egységes alapokon.

Miért fontos tudnunk egymásról?

– Hogy kapcsolatok épüljenek a Waldorf iskolák között.

Miért fontos, hogy kapcsolatok épüljenek?

– Mert ez a kiterjesztett közösségi erő megnöveli a stabilitást. Hasonlóságokat ismerünk fel, “saját sorsa kis töredékét pillantja meg mindenki” (R. Steiner)

Miért fontos a közösségek találkozása?

– Hogy a jó példák által megújuljunk, kialakuljon egy rálátásunk, mit is jelent Waldorf szülőnek lenni, milyen pluszt ad – nemcsak a feladatok, hanem – a belső gazdagság terén is.

Miért jó, ha pontosan körvonalazódik, mit jelent Waldorf szülőnek lenni?

– Mert tisztázza a célt, amiért ezt az utat választottuk, egy belső tartást épít fel, amit tovább adhatunk az utánunk jövőknek is.

Lehetne folytatni a kérdéseket egyéni szinten, és számtalan válasz születne, melyeknek esszenciája valószínűleg egybecseng.

Legutóbbi beszélgetésünkön a kommunikáció-, illetve a kríziskommunikáció volt a témánk. Mit rejt egy konfliktus, hogy lehet megoldani, hol van a gyökere ezeknek a helyzeteknek pl. karmikus szemszögből vagy a biográfia szerint. Az idei utolsó alkalommal ezt a témát folytatjuk, terveink közt pedig szerepel egy kérdőív, ami ezeket a témákat érinti.