Nehéz időkben a legtöbb, amit egymásért tehetünk, ha nyitott füllel és szívvel meghallgatjuk a másikat, és tudjuk, hogy a kérdéseink ugyanolyan fontosak, mint a válaszaink. (Fred Rogers)

Mi az a Keddi körkép?

Waldorf szülők online találkozója, melyet a Magyar Waldorf Szülők Szövetségének szervezői indítanak el és működtetnek. Célja, hogy a jelenlegi helyzetben kapcsolatban maradjunk, együtt gondolkodjunk, építsük és támogassuk egymást. A párbeszéd és meghallgatás önmagában is erőt és megnyugvást képes adni. A különböző Waldorf intézményekhez kapcsolódó szülőket összeköti a közös forrás, a Waldorf-pedagógia, amit most otthon, nevelőkként (ám nem peadódusként!) kell képviselnünk. Az online találkozók ugyan nem érnek föl a személyes kapcsolattal, de biztosítják, hogy az amúgy is túlterhelt szülők egy kissé kikapcsolódjanak, megnyugodjanak, megérkezzenek, és megtapasztalják, hogy a közösség ereje megtart bennünket.  A kérdések – kezdve a legegyszerűbbtől (Mi újság veled?) a mélyebbekig (Mi segít téged a jelenlegi helyzetben?) – és a válaszok az aktuális állapotból segítenek megérkezni egy mélyebb síkra. Ez újra és újra erőt nyújt a folytatáshoz. Az egymásra fordított figyelem, melyet a közös szellemi háttér tölt fel, az egyéni terheket képes hordozni. Most így tudjuk egymást segíteni. 

Mikor tartjuk?

A következő alkalom 2020. június 2. kedd 17.30-19.30 óráig.

Miről beszélgetünk?

Arról, amiben vagyunk, ami éppen van és aktuálisan foglalkoztat minket. ÉLményekről, a nehézség, az érzelmi próba pillanatairól, vagy éppen örömekről, felismeréseinkről. A résztvevők igénye, érdeklődése szerint alakítjuk a kérdéseket. Szeretnénk, hogy a témák és mondanivaló terén is a szabadság és a kölcsönös tisztelet érvényesüljön. 

Hogyan valósítjuk meg?

A találkozó a Zoom felületén történik, ehhez alább össze szedtünk minden tudnivalót. 

Moderáció, technikai háttér

A Keddi körképet Emich Szabolcs, a Magyar Waldorf Szülők Szövetségének egyik fő szervezője ‘facilitálja’; a facilitátor azt jelenti, hogy ő a témaindító, a folyamatvezető, nem szól bele a tartalomba, de biztosít egy folyamatot, biztosítja a résztvevők egyenlőségét, és a csoport által alkotott szabályok betartását. A technikai háttér kialakítása is az ő területe, munkáját más szervezői tagok segítik.

Találkozási felület: a Zoom

A Zoom egy olyan online eszköz, melynek segítségével sokan (akár több 100 -an is) “találkozni” tudunk, helytől függetlenül. Működik böngészőből és letölthető számítógépre, telefonra, táblagépre is. A Zoom egy élő csoportbeszélgetés élményét képes nyújtani. Egyszerű, nagyszerű eszköz találkozók megvalósítására.  Valójában tudás sem kell hozzá, hogy rövid időn belül használjuk. 

 

A Zoom működik böngészőből és letölthető számítógépre, telefonra, táblagépre is.  A Zoom egy csoportbeszélgetés vagy egy kisebb konferencia élményét képes nyújtani úgy, hogy közben otthon, vagy akár egy kávézóban ülünk.

Amire szükséged lesz

 • megfelelő sávszélességű internetre (1 Mb le és feltöltési sebesség már elég a videóhoz is).
 • Azt, hogy megfelelő sebességű-e az interneted, itt tudod megmérni
 • egy eszközre (számítógép, telefon, …), aminek van kamerája
 • mikrofonos fülhallgatóra (a legegyszerűbb telefonos fülhallgató is kiváló)

Akkor is működik

ha csak a gép beépített mikrofonját használod és nincs egyáltalán kamerád. Sőt, akár egy magyar hívószámot telefonon felhívva is csatlakozhatsz egy megbeszéléshez.

Első használat

1. Első használatkor szükséged van a Zoom meghívó linkjére. Ezt itt, alább láthatod.

2. Kattints rá! Ekkor egy böngésző kiegészítő telepítését ajánlja fel neked, erre is kattints rá: 1-2 kattintás után működésre képes.

Ha inkább telefonon vagy alkalmazásból használnád, töltsd le a megfelelőt ITT.

Ha eljött az ideje és készen is állsz rá, hogy találkozz a többiekkel, csak kattins az alábbi nagy gombra:

Kapcsolódás a zoom konferenciához

Fontos jótanácsok a használathoz:

 • amikor nem beszélsz, érdemes a bal alsó sarokban lévő mikrofon ikonnal lenémítani magad – így a közeledben hallható háttérzajok nem zavarják a többieket
 • ha akadozik a hang, kapcsold le a videódat a kis kamera ikonnal
 • ügyelj arra, hogy a neved helyesen jelenjen meg, segíthet az is, ha a nevedet úgy állítod be, hogy valamilyen rád jellemző információ is látható legyen mellette (pl. város vagy Waldorf intézmény…)
 • meg tudod osztani a képernyőd látványát a Share screen -re kattintva
 • ha szeretnéd látni egyszerre az összes résztvevőt, a jobb felső sarokban (telefonon a kép jobbra-balra húzásával) válthatsz nézetet
 • lehetőséged van személyes kérdéseket is feltenni a résztvevőknek vagy az egész csoportnak a Chat funkcióval
 • Mindez sokkal egyszerűbb a gyakorlatban!!! Csak vágj bele, menni fog!

Alább a Zoom nézetét látjuk, így néz ki, amikor valaki beszél, a többi ablakban a részt vevők. 

Ennyit kell még várnunk a következő online találkozónkig:

Nap

:

Óra

:

Perc

:

Mp