Mielőtt végigélted volna a jelenlegi életedet, már sok másikat is megtapasztaltál. Amit az előző életedben megtapasztaltál, azt egy bizonyos módon fogod feldolgozni. Például lehet, hogy ezúttal hosszú életre van szükséged ahhoz, hogy minden úgy alakuljon, ahogyan az előző földi életeid szerint kellene. A külső események azonban ellentmondhatnak ennek a szükségszerűségnek.
Előfordulhat, hogy külső körülmények miatt balesetet szenvedek, és korán halok meg, ahhoz képest, mint ahogy az előző földi életem szerint kellene. Az előző földi életeim vonatkozásában ez nem jelenti azt, hogy azért halok meg olyan korán, mert már nincs  dolgom a földön. Azonban ettől még meghalhatok. Kérem, ne higgyék, hogy biztosan biztos, hogy nem fogok meghalni! Lehet, hogy meghalok; a baleset mindenképpen megtörténhet. Lehet, hogy úgy halok meg, hogy az egész sorsom megváltozik ettől. Mert így nem lesz meg az a tapasztalat, amit át kellett volna élnem. Az egész sorsom megváltozhat így! Itt léphet közbe és figyelmeztethet az a szellemi lény, aki az embert a földi életből a földi életbe vezeti. Az ilyen figyelmeztetésre mindig van magyarázat.
De persze az összefüggések hihetetlenül bonyolultak, és az is lehet, hogy ennek a lénynek, aki meg akarja védeni az embert – ha már így nevezzük – más lényekkel van dolga, akik megakadályozzák ezt a figyelmeztetést. A szellemi világban kétségtelenül előfordulhatnak ilyen konfliktusok. De ha ezeknek a gonosz lényeknek, ha szabad így fogalmaznom, nincs különösebb érdekük abban, hogy ezt a figyelmeztetést visszatartsák, akkor a figyelmeztetés átjön. […] És így rendkívüli dolgok történhetnek, még külsőleg is; ez számtalanszor megtörténik.
Forrás (németül):  Rudolf Steiner – GA 350 – Rhythmen im Kosmos und im Menschenwesen / Wie kommt man zum Schauen der geistigen Welt? – Dornach, 1923. június 13. (92-93. oldal)